Bill Gates îți reamintește de ce animale trebuie să te ferești cu adevărat

de: George Stanciu
27 04. 2018

Bill Gates reușește cu succes să-ți amintească de ce animale ar trebui să te ferești, iar acestea s-ar putea să nu fie tocmai cele la care te gândești.

Într-o postare recentă de pe blogul personal, Bill Gates a ținut să ne reamintească faptul că ”țânțarii omoară mai mulți oameni într-o zi decât au omorât rechinii în ultimii 100 de ani”. Poate că nu îți vine să dai crezare unei asemenea statistici, dar cifrele susțin afirmația. Țânțarii omoară 1.470 de oameni zilnic, în timp ce rechinii au ucis 1.035 de persoane în ultimul secol.

Motivul pentru aceste cifre este faptul că țânțarii transmit o mulțime de boli fatale, mai ales în țările din lumea a treia. Cea mai comună astfel de boală este malaria, despre care Bill Gates susține că ucide un copil în fiecare minut. Antreprenorul nu se oprește aici și îți mai aduce alte cifre, astfel că îți arată că e de 50.000 de ori mai probabil să mori din cauza țânțarilor decât din cauza rechinilor.

Bill Gates a lansat proiectul ”Săptămâna Țânțarilor”, inspirat cel mai probabil de ”Săptămâna Rechinilor” de pe Discovery, astfel că a publicat mai multe videoclipuri și povești interesante care să-ți arate mai bine cu cine ai de-a face. Între clipuri se regăsește și Nobody Likes Mosquitos, o scurtă reclamă care îți arată că țânțarii omoară oamenii mult mai mult decât alte animale, dar cum aceștia nu sunt luați în serios de oameni.

De asemenea, Almost Zero e un film de realitate virtuală care încurajează oamenii să exploreze Swaziland, o țară care a implementat un serviciu de tip 112 pentru a raporta testele pozitive de malarie, astfel că oamenii din comunitățile afectate pot fi ajutați mai repede. Din 2002 și până acum, cazurile de malarie au scăzut cu 90%, iar autoritățile vor să eradicheze boala complet până în 2020.

Problema e că nu există o singură soluție pentru lupta împotriva țânțarilor. Unii dintre aceștia devin rezistenți la insecticide, astfel că oamenii de știință trebuie să inventeze formule noi de atac. Totuși, în ultimii 15 ani, combinația de medicamente, diagnostice și insecticide a reușit să prevină aproximativ 600 de milioane de cazuri de malarie, conform lui Gates, iar asta se traduce mai departe în cel puțin 7 milioane de vieți salvate.

Gates concluzionează astfel: ”Fălci e mic copil pe lângă teroarea cu aripi, țânțarul.”